Als je team nog niet toe is aan het 5-1 systeem dan kun je het 4-2 systeem overwegen. Zoals je al vermoedt, wordt dit systeem gespeeld met 2 spelverdelers. Het is een perfect systeem om je spelverdelers op te leiden in de jeugd. Het voordeel is dat je maar vanaf 2 posities penetreert als spelverdeler, namelijk vanaf positie 1 en 6. Bij de senioren kan dit een goed systeem zijn als je 2 spelverdelers hebt die ook goede aanvallers zijn.

Hieronder volgt de uitleg van het systeem waar ik de volgende symbolen gebruik.

  •  rondjes voor de passer/lopers
  • x-jes voor de middens
  • een driehoekje voor de spelverdelers

Om aan te geven welke symbolen voor en achterspelers zijn, heb ik bij de voorspelers rood gekleurd, tevens kun je aan de tabel hieronder zien in de meest linkse kolom wat de posities zijn van de spelers.

Ik gebruik een aantal termen die misschien niet voor iedereen even gebruikelijk zijn, vandaar nog even een verklaring daarvan.
In de tekeningen staat elke keer rotatie en dan een nummer. Dat nummer staat voor de positie waarop de spelverdeler op dat moment staat. De posities in het volleybal worden als volgt aangeduid.

  • rechtsachter is positie 1
  • rechtsvoor is positie 2
  • midvoor is positie 3
  • linksvoor is positie 4
  • linksachter is positie 5
  • midachter is positie 6

Op deze tekening staan de positienummers nogmaals aangeduid.

Image

 

 Zoals het systeem hier beschreven is, wordt de pass verzorgd door 4 spelers. Dat is ideaal voor  jeugdteams die nog niet in staat zijn om met 3 passers te spelen. De passers hebben daardoor een kleiner gebied wat ze moeten bestrijken, maar ik vind wel dat het meer communicatie problemen geeft. Als je kan, schakel dan om naar een systeem met 3 passers.

Image   Image Rotatie 1
Hier staat spelverdeler 2 op positie 1. Deze zal ook de setup verzorgen. De pass wordt hier verzorgd door spelverdeler 2, de beide passer/lopers en de midspeler die niet aan het net staat. Spelverdeler 1 is in deze rotatie aanvaller op positie 4. Ook in de rally zal spelverdeler 1 op positie 4 aanvallen en passerloper 1 valt aan op positie 2. Na de eerste aanval kun je de passer/loper en de SV van positie laten wisselen.
Spelverdeler 2 verdedigt op rechtsachter, maar zal in de rally elke keer penetreren naar positie 2/3 om de setup te geven. De pass wordt verzorgt door passer/loper 1 en 2 en midden 2. Spelverdeler 1 staat dus niet in de pass
Image  Image Rotatie 2
Hier staat spelverdeler 2 op positie 2 en spelverdeler 1 op positie 5. Dit is de rotatie (samen met rotatie 5) waar er niet gepenetreerd wordt. Spelverdeler 2 geeft dus gewoon de setup terwijl hij voorspeler is. De pass wordt verzorgd door passer/lopers en SV 1 en de midden die achter staat. Let wel op dat er geen opstellingsfout gemaakt wordt door de mid en de passerloper die voor staan. De mid moet links van de passer/loper blijven (helemaal in het hoekje dus)
Image  Image Rotatie 3
Spelverdeler 2 staat op positie 3 en spelverdeler 1 staat op positie 6. Spelverdeler 1 zal dus penetreren vanaf midachter. SV 2 gaat dan aanvallen op positie 2. Pass wordt verzorgd door passer/loper 1 en 2 en midden 1 en 2. Bedenk goed wat je in deze rotatie doet met je aanval als de midden op positie 2 (rechtsvoor) moet passen. Je kan er voor kiezen om hem aan te laten vallen op positie 2 en na de eerste rally weer naar het midden te laten gaan. Je kan er ook voor kiezen om in dat geval niet op midden aan te vallen, je hebt immers nog 2 opties, namelijk positie 2 en 4.
Image  Image

 Rotatie 4
Deze rotatie is de gespiegelde versie van rotatie 1. Deze keer zal SV 1 dus penetreren vanaf positie 1 en zal SV 2 aanvallen op positie 4. De pass wordt verzorgd door passer/loper 1 en 2 en midden 1 en SV 2.

Image  Image

 Rotatie 5
De gespiegelde versie van rotatie 2. SV 1 gaat dus de setup geven terwijl deze voorspeler is. Er zijn dus maar 2 aanvallers voor aan het net.
Ook hier moet er weer opgelet worden dat er geen opstellingsfout wordt gemaakt door de midden en de paser/loper(2)

Image  Image  Rotatie 6
Dit is de gespiegelde versie van rotatie 3. Dus in dit geval komt SV 2 naar positie 2/3 om de aanval te geven. Pass wordt verzorgd door passer/loper 1 en 2 en midden 1 en 2.

De posities in de rally kun je terug vinden in de onderstaande tekeningen.

 Image

Voor rotaties 2, 3 en 4
Voor alle rotaties geldt in dit geval dat de spelverdeler naar rechtsachter gaat (positie 1)

 Image

 Voor rotaties 1, 5 en 6
Ook bij deze rotaties gaat de spelverdeler die achter staat naar positie 1 om te verdedigen

Dan wordt ook meteen duidelijk dat je in alle rally's de spelverdeler weer kunt laten penetreren. En dus heb je in alle rally's 3 aanvallers aan het net staanLaughing

Zoeken

Wordcloud

handen   team   ballen   weer   tempo   gaat   gooit   hebben   waar   goed   staan   moeten   blok   midden   gespeeld   aanval   meter   zich   geeft   worden   deze   pass   staat   passen   punten   positie   naar   voor   valt   speelt   spelen   keer   niet   achter   daarna   heeft   door   verdedigd   komt   verdedigen   zijn   setup   over   wordt   maar   rotatie   spelverdeler   speelsters   komen   moet   JoelLipman.Com