Als je team nog niet toe is aan het 5-1 systeem dan kun je het 4-2 systeem overwegen. Zoals je al vermoedt, wordt dit systeem gespeeld met 2 spelverdelers. Het is een perfect systeem om je spelverdelers op te leiden in de jeugd. Het voordeel is dat je maar vanaf 2 posities penetreert als spelverdeler, namelijk vanaf positie 1 en 6. Bij de senioren kan dit een goed systeem zijn als je 2 spelverdelers hebt die ook goede aanvallers zijn.

Hieronder volgt de uitleg van het systeem waar ik de volgende symbolen gebruik.

  •  rondjes voor de passer/lopers
  • x-jes voor de middens
  • een driehoekje voor de spelverdelers

Om aan te geven welke symbolen voor en achterspelers zijn, heb ik bij de voorspelers rood gekleurd, tevens kun je aan de tabel hieronder zien in de meest linkse kolom wat de posities zijn van de spelers.

Ik gebruik een aantal termen die misschien niet voor iedereen even gebruikelijk zijn, vandaar nog even een verklaring daarvan.
In de tekeningen staat elke keer rotatie en dan een nummer. Dat nummer staat voor de positie waarop de spelverdeler op dat moment staat. De posities in het volleybal worden als volgt aangeduid.

  • rechtsachter is positie 1
  • rechtsvoor is positie 2
  • midvoor is positie 3
  • linksvoor is positie 4
  • linksachter is positie 5
  • midachter is positie 6

Op deze tekening staan de positienummers nogmaals aangeduid.

Image

 Zoals het systeem hier beschreven is, wordt de pass verzorgd door 3 speelsters. Dat is misschien een beetje hoog gegrepen voor jeugdteams, dus als er behoefte aan is, dan kan ik het ook nog beschrijven met 4 passers. Laat het me dan even weten via het contactformulier.

Image  ImageRotatie 1
Hier staat spelverdeler 2 op positie 1. Deze zal ook de setup verzorgen. Spelverdeler 1 is in deze rotatie aanvaller op positie 4. Ook in de rally zal spelverdeler 1 op positie 4 aanvallen en passerloper 1 valt aan op positie 2.
Spelverdeler 2 verdedigt op rechtsachter, maar zal in de rally elke keer penetreren naar positie 2/3 om de setup te geven. De pass wordt verzorgt door passer/loper 1 en 2 en midden 2. Spelverdeler 1 staat dus niet in de pass. 
Image ImageRotatie 2
Hier staat spelverdeler 2 op positie 2 en spelverdeler 1 op positie 5. Dit is vaak de rotatie (samen met rotatie 5) waar er niet gepenetreerd wordt. Spelverdeler 2 geeft dus gewoon de setup terwijl hij gewoon voorspeler is.
Als je genoeg "vastigheid" hebt met de penetraties vanaf positie 1 en 6, kun je er ook voor kiezen om te penetreren vanaf positie 5.
Image ImageRotatie 3
Spelverdeler 2 staat op positie 3 en spelverdeler 1 staat op positie 6. Spelverdeler 1 zal dus penetreren vanaf midachter. SV 2 gaat dan aanvallen op positie 2. Pass wordt verzorgd door passer/loper 1 en 2 en midden 1.
Image Image

 Rotatie 4
Deze rotatie is de gespiegelde versie van rotatie 1. Deze keer zal SV 1 dus penetreren vanaf positie 1 en zal SV 2 aanvallen op positie 4. De pass wordt verzorgd door passer/loper 1 en 2 en midden 1.

Image Image

 Rotatie 5
De gespiegelde versie van rotatie 2. SV 1 gaat dus de setup geven terwijl deze voorspeler is. Er zijn dus maar 2 aanvallers voor aan het net.

Image Image Rotatie 6
Dit is de gespiegelde versie van rotatie 3. Dus in dit geval komt SV 2 naar positie 2/3 om de aanval te geven. Pass wordt verzorgd door passer/loper 1 en 2 en midden 2.

De posities in de rally kun je terug vinden in de onderstaande tekeningen.

 Image

Voor rotaties 2, 3 en 4
Voor alle rotaties geldt in dit geval dat de spelverdeler naar rechtsachter gaat (positie 1)

 Image

 Voor rotaties 1, 5 en 6
Ook bij deze rotaties gaat de spelverdeler die achter staat naar positie 1 om te verdedigen

Dan wordt ook meteen duidelijk dat je in alle rally's de spelverdeler weer kunt laten penetreren. En dus heb je in alle rally's 3 aanvallers aan het net staanLaughing

Zoeken

Wordcloud

midden   gespeeld   blok   spelen   achter   wordt   moet   door   positie   goed   naar   staat   tempo   staan   weer   zijn   pass   meter   hebben   geeft   deze   niet   komen   maar   aanval   speelsters   gooit   voor   moeten   heeft   daarna   valt   waar   over   keer   ballen   passen   spelverdeler   setup   zich   worden   komt   handen   verdedigen   rotatie   team   gaat   punten   verdedigd   speelt   JoelLipman.Com