Ik krijg nogal eens de vraag hoe het 1-5 systeem gespeeld moet worden. Nou zijn er natuurlijk varianten genoeg, dus ik wilde maar beginnen met de meest gebruikte. In dit systeem wordt de pass verzorgd door de passer/lopers en de middens/libero. De pass gaat naar rechts en we spelen met 2 passer/lopers, 2 middens, 1 diagonaal en 1 spelverdeelster. De gebruikte symbolen zijn de volgende:

  • rondjes voor de passer/lopers
  • x-jes voor de middens
  • een rondje met een kruis voor de diagonaal
  • een driehoekje voor de spelverdeler

Om aan te geven welke symbolen voor en achterspelers zijn, heb ik bij de voorspelers rood gekleurd, tevens kun je aan de tabel hieronder zien in de meest linkse kolom wat de posities zijn van de spelers.

Ik gebruik een aantal termen die misschien niet voor iedereen even gebruikelijk zijn, vandaar nog even een verklaring daarvan.
In de tekeningen staat elke keer rotatie en dan een nummer. Dat nummer staat voor de positie waarop de spelverdeler op dat moment staat. De posities in het volleybal worden als volgt aangeduid.

  • rechtsachter is positie 1
  • rechtsvoor is positie 2
  • midvoor is positie 3
  • linksvoor is positie 4
  • linksachter is positie 5
  • midachter is positie 6

Op deze tekening staan de positienummers nogmaals aangeduid.

Image

De manier waarop het systeem hier beschreven is, is bedoeld om de spelverdeler zo dicht mogelijk bij positie 2/3 te brengen waar het de bedoeling is dat de pass komt en om je beide passer/lopers in elke opstelling in de pass te hebben. Een ander uitgangspunt is dat we altijd met 3-passers de pass verzorgen.

Dan nu de pass-opstelling van de verschillende rotaties.

Rotatie 1

Dit is de rotatie waarbij de spelverdeler op positie 1 staat, dus rechtsachter. In deze rotatie blijft de passer/loper 1 op rechtsvoor en valt de diagonaal aan op linksvoor. De spelverdeler komt hierbij van achter de passer/loper 1 lopen en loopt buitenom, om de passer/loper niet te hinderen.
De pass wordt verzorgd door beide passer/lopers en X2 (als je met een libero speelt, dan kun je in elke rotatie de X in de pass vervangen door de libero)

ImageImage

 Rotatie 2

Hier staat de spelverdeler dus al op rechtsvoor. De diagonaal weer uit de pass en de passer/loper op positie 3 gaat op linksvoor in de pass. Let er wel op dat de passer/loper rechts blijft van de midden op positie 4 en voor de passer/loper op positie 6.

ImageImage

 Rotatie 3

 

De spelverdeler op midvoor, in deze rotatie schuift X2 alvast op richting midden zodat deze niet veel meters hoeft te maken voor de eerste tempo aanval. De passer/loper op positie 4 staat gewoon op de eigen positie te passen, X1 schuift op naar het midden en de diagonaal blijft tussen X1 en passer/loper 2 om geen opstellingsfout te maken.

ImageImage

Rotatie 4

 

Hier staat de spelverdeler op linksvoor op positie 4, passer/loper 2 die op rechtsvoor staat, komt helemaal naar linksvoor om daar te passen. Daarom moeten de spelverdeler en de midden helemaal links in het hoekje staan. De kans op een opstellingsfout is groot in deze rotatie. De spelverdeler moet links van de midden blijven en de passer/loper rechts van de midden. Ook moet de spelverdeler een behoorlijke afstand afleggen naar positie 2/3, de verleiding is natuurlijk er groot om te vroeg te starten. 

ImageImage

 Rotatie 5

 

Dit is een lastige rotatie voor de spelverdeler, aangezien de startpositie linksachter is. Het is op verschillende manieren op te lossen, maar doorgaans wordt er voor deze oplossing gekozen. De spelverdeler kan zo ver naar voren komen omdat er alleen maar rekening gehouden hoeft te worden met de linksvoor, waar achtergebleven dient te worden en de midachter, waarvan links moet worden gebleven. Er hoeft dus geen rekening te worden gehouden met passer/loper 2, die gewoon op linksvoor kan gaan passen.

ImageImage

Rotatie 6

 

De spelverdeler komt hier van midachter naar midvoor. Zolang de spelverdeler niet voorbij de diagonaal op positie 3 gaat en tussen X2 en passer/loper 1 blijft is er niets aan de hand. X1 schuift alvast op naar het midden.

ImageImage

Zoeken

Wordcloud

pass   waar   komen   blok   keer   verdedigen   zijn   gespeeld   handen   staan   spelverdeler   gaat   niet   geeft   midden   tempo   spelen   rotatie   positie   meter   gooit   hebben   setup   moet   voor   goed   daarna   aanval   zich   worden   weer   heeft   staat   verdedigd   door   speelsters   over   wordt   maar   achter   passen   naar   komt   punten   team   valt   deze   ballen   speelt   moeten   JoelLipman.Com