Image 

De rallypass vind ik erg belangrijk. In de wedstrijden zijn dit de ballen die door de tegenstander makkelijk over het net worden gespeeld. Het is dan ook zaak om deze kansen die je geboden worden optimaal te benutten. De pass moet dan ook perfect zijn en om dat te bereiken moet je dat veel oefenen. De warming-up is hier uitermate geschikt voor.

De tekening hiernaast is opgedeeld in 3 fases, A, B en C, maar het gaat allemaal over het zelfde tweetal.

Bij A heeft 1 de bal en staat 2 ter hoogte van de 3-meter lijn. 1 speelt de bal (1) met een boog in het achterveld en 2 verplaatst zich naar achteren.

Bij B is 2 aangekomen in het achterveld en speelt de bal (2) weer naar 1 die nog steeds bij het net staat en loopt weer naar de 3-meter lijn. 1 speelt de bal (3) weer op de 3-meter lijn, zodanig dat 2 hier nog onder kan komen.

Bij C speelt 2 de bal (4) weer naar 1 en verplaatst zich weer achteren en 1 speelt de bal (5) weer in het achterveld.

Let erop dat speelsters altijd achter de bal komen en dat ze in balans zijn als ze de bal spelen. In het achterveld mag de baan van de pass die speler 2 speelt wat vlakker zijn, zodat de bal wat sneller bij 1 is. Bij de korte bal moet er juist hoogte in de bal gebracht worden, zodat de spelverdeelster (in de wedstrijd) de tijd heeft om onder de bal te komen en de perfecte setup te geven om het punt te scoren.

Je kan de oefening bovenhands laten uitvoeren of onderarms. Bij beide oefeningen moet er bovenhands aan het net gespeelt worden.

Eis van alle ballen dat ze perfect aankomen! Dit zijn de kansen die je geboden krijgt en die je moet pakken.

Bij het bovenhands passen moet je erop letten dat:

  • de bal voor en boven het hoofd wordt gepakt
  • er goed verplaatst wordt en dat er geen correctie plaatsvindt uit de rug om de bal voor en boven zich te spelen.
  • aan het net de bal wat meer boven het hoofd wordt gespeeld om de bal aan de eigen kant van het net te houden

Bij het onderarms passen moet er op letten dat:

  • de bal binnen het lichaam gespeeld wordt
  • er goed verplaats wordt en er niet gecorrigeerd wordt door met de armen buiten het lichaam te passen
  • in het achterveld de armen wat meer naar de grond mogen wijzen om de bal wat meer snelheid te geven
  • bij het net de armen paralel aan de grond moeten zijn om de bal omhoog te spelen en de bal ook bij het spelen boven de eigen helft blijft

Zoeken

Wordcloud

speelsters   blok   spelverdeler   niet   geeft   gooit   keer   hebben   waar   staan   tempo   wordt   meter   weer   maar   door   positie   passen   komt   team   worden   heeft   aanval   valt   pass   speelt   ballen   goed   punten   handen   verdedigd   moeten   spelen   over   achter   verdedigen   rotatie   naar   zijn   zich   komen   gaat   deze   setup   midden   moet   voor   daarna   gespeeld   staat   JoelLipman.Com