Image 

De rallypass vind ik erg belangrijk. In de wedstrijden zijn dit de ballen die door de tegenstander makkelijk over het net worden gespeeld. Het is dan ook zaak om deze kansen die je geboden worden optimaal te benutten. De pass moet dan ook perfect zijn en om dat te bereiken moet je dat veel oefenen. De warming-up is hier uitermate geschikt voor.

De tekening hiernaast is opgedeeld in 3 fases, A, B en C, maar het gaat allemaal over het zelfde tweetal.

Bij A heeft 1 de bal en staat 2 ter hoogte van de 3-meter lijn. 1 speelt de bal (1) met een boog in het achterveld en 2 verplaatst zich naar achteren.

Bij B is 2 aangekomen in het achterveld en speelt de bal (2) weer naar 1 die nog steeds bij het net staat en loopt weer naar de 3-meter lijn. 1 speelt de bal (3) weer op de 3-meter lijn, zodanig dat 2 hier nog onder kan komen.

Bij C speelt 2 de bal (4) weer naar 1 en verplaatst zich weer achteren en 1 speelt de bal (5) weer in het achterveld.

Let erop dat speelsters altijd achter de bal komen en dat ze in balans zijn als ze de bal spelen. In het achterveld mag de baan van de pass die speler 2 speelt wat vlakker zijn, zodat de bal wat sneller bij 1 is. Bij de korte bal moet er juist hoogte in de bal gebracht worden, zodat de spelverdeelster (in de wedstrijd) de tijd heeft om onder de bal te komen en de perfecte setup te geven om het punt te scoren.

Je kan de oefening bovenhands laten uitvoeren of onderarms. Bij beide oefeningen moet er bovenhands aan het net gespeelt worden.

Eis van alle ballen dat ze perfect aankomen! Dit zijn de kansen die je geboden krijgt en die je moet pakken.

Bij het bovenhands passen moet je erop letten dat:

  • de bal voor en boven het hoofd wordt gepakt
  • er goed verplaatst wordt en dat er geen correctie plaatsvindt uit de rug om de bal voor en boven zich te spelen.
  • aan het net de bal wat meer boven het hoofd wordt gespeeld om de bal aan de eigen kant van het net te houden

Bij het onderarms passen moet er op letten dat:

  • de bal binnen het lichaam gespeeld wordt
  • er goed verplaats wordt en er niet gecorrigeerd wordt door met de armen buiten het lichaam te passen
  • in het achterveld de armen wat meer naar de grond mogen wijzen om de bal wat meer snelheid te geven
  • bij het net de armen paralel aan de grond moeten zijn om de bal omhoog te spelen en de bal ook bij het spelen boven de eigen helft blijft

Zoeken

Wordcloud

pass   midden   positie   speelsters   blok   maar   staat   handen   spelen   achter   komt   over   zich   spelverdeler   geeft   door   niet   daarna   gespeeld   meter   rotatie   keer   naar   gooit   komen   voor   speelt   setup   verdedigd   ballen   team   staan   punten   verdedigen   aanval   heeft   gaat   passen   wordt   deze   moet   zijn   goed   valt   worden   weer   tempo   moeten   hebben   waar   JoelLipman.Com