Verdediging

Uitgangspunten

Verdedigen is een kwestie van WILLEN.

Op de tweede plaats is het een kwestie van afspraken tussen enerzijds de hoge verdediging(blok) en de lage verdediging en anderzijds tussen de speelsters.

Tactisch gezien kun je de blokkering en de verdediging onmogelijk los van elkaar zien. Ik zal echter in dit stukje voornamelijk ingaan op de technische aspecten van het verdedigen en in een ander document terugkomen op de samenwerking tussen blokkering en verdediging.

Bij het verdedigen wil ik dat de ruimte voor een speelster verdedigd wordt, dit beperkt de keuzemogelijkheden en maakt het dus makkelijker voor een speelster. Dit houdt wel in dat er vanuit stilstand verdedigd moet worden. Met "uit stilstand" bedoel ik dat de verplaatsing al gebeurd is en dat je je dus verplaatst zolang het kan en als je daardoor je positie niet haalt je gewoon gaat verdedigen op de plek die je kunt halen.

Net voor de verdedigingsactie moet er een splitstep gemaakt worden, waardoor het lichaamszwaartepunt(LZP) naar voren en omlaag wordt gebracht. De speelster moet na deze actie zodanig staan dat ze alleen maar vooruit kan.

UGH:

De uitgangshouding is als volgt:

 • Voeten iets breder dan schouderbreed
 • Voeten en knieën wijzen iets naar binnen
 • Knieën voor de tenen
 • Schouders voor de knieën
 • Hoofd omhoog (je moet het spel blijven volgen)
 • Armen enigszins gebogen voor en naast het lichaam
 • Druk op de voeten

Verplaatsing

De verplaatsing gebeurt altijd in een lage houding. Dus niet eerst het lichaam rechtop brengen en dan gaan verplaatsen. Het verplaatsen zelf wordt gedaan door te lopen. Shufflelen zou kunnen in situaties waarbij er voldoende tijd is, maar ik raadt het niet aan.

In principe probeer je met de verplaatsing altijd de uitgangspositie te bereiken, maar als daar de tijd niet voor is, mag me verplaatsen zo lang als kan. Hiermee bedoel ik dat je zo lang verplaatst dat je voor de aanval nog de tijd hebt om de UGH aan te nemen, dus:

 • Voeten iets breder dan schouderbreed
 • Voeten en knieën wijzen iets naar binnen
 • Knieën voor de tenen
 • Schouders voor de knieën
 • Hoofd omhoog (je moet het spel blijven volgen)
 • Armen enigszins gebogen voor en naast het lichaam
 • Druk op de voeten

Ik zeg altijd verplaatsen zolang je kunt en niet waar je naar toe moet.

Verdedigen gebeurt in mijn visie dan ook altijd uit "stilstand". Dat wil zeggen dat er net voor de aanvaller de bal raakt het LZP naar voren wordt gebracht, zodat alles erop gericht is om naar voren te bewegen.

Net voor het balcontact van de aanvaller

Dit is het moment waarop de speelster helemaal klaar moet zijn om te verdedigen. Na het verplaatsen staat ze stil en kijkt ze naar de aanvalster aan de andere kant van het net. Net voordat deze de bal gaat raken maakt de verdedigster een 'splitstep'. Ze plaatst haar voeten iets verder uit elkaar en naar achteren, zodat het LZP naar voren komt. De speelster staat nu op haar voorvoeten en is helemaal klaar om de verdedigende actie uit te voeren.

Spelen van de bal

Voor het moment van balcontact worden de armen daar bij elkaar gebracht waar de bal komt. Dus als de bal links van het lichaam komt, dan wordt de rechter arm naar de linker arm gebracht, zodat de armen, doordat de schouders direct de goede houding hebben, een plank vormen waar de bal op kan komen.

Wat je vaak ziet is dat de bal ketst omdat de speler de armen eerst in het midden voor het lichaam bij elkaar brengt en daarna de beide armen naar de bal beweegt, met als gevolg dat de armen geen plank vormen waar de bal op komt doordat de schouders verkeerd staan.

Zoeken

Wordcloud

blok   spelverdeler   gaat   punten   positie   meter   setup   moeten   komt   door   wordt   gooit   heeft   achter   keer   speelsters   geeft   waar   valt   rotatie   worden   staat   passen   zich   handen   midden   verdedigen   tempo   voor   speelt   weer   deze   verdedigd   gespeeld   zijn   naar   komen   over   goed   aanval   spelen   ballen   hebben   moet   niet   maar   staan   daarna   team   pass   JoelLipman.Com